Regenerar l’economia davant la Covid i l’emergència climàtica

Cristina Ribas
2 min readFeb 15, 2021

Aquest dijous 18 de Febrer hem celebrat un debat sobre Economia Regenerativa al canal de Youtube de la UPF; #debatUPFregeneration.

Perquè la gestió de la crisi del Covid ens marcarà el camí de la crisi climàtica, comprometent el nostre futur, hem cercat respostes a través d’un diàleg entre tres dones que representen la recerca, l’activisme i la dedicació professional als processos de transformació cap a la regeneració.

Marta Conde, investigadora de la UPF i presidenta de l’organització Research and Degrowth, Gemma Barricarte, activista de Fridays For Future i Érika Zárate, indígena quítxua canadenca i membre de la cooperativa Resilient Earth participen en el debat que hem organitzat gràcies a la convocatòria d’ajuts a l’Impacte social de la Recerca de la Universitat Pompeu Fabra, amb la col.laboració de l’organització Research and Degrowth i l’associació 9+1.

El nostre objectiu és trencar la narrativa que creu que el benestar humà només es pot produir si hi ha creixement econòmic, entès com una cursa pels beneficis monetaris a curt termini. Aquest model, predominant en l’imaginari mediàtic des dels anys 80, no té en compte que els recursos són finits i que aquest creixement és en part responsable de l’extensió de les desigualtats i el patiment de la gent al mateix ritme que l canvi climàtic.

Per contra, hem trobat moltes evidències que l l’economia regenerativa, pot garantir condicions dignes per tothom, justícia social i millorar la salut de les persones i dels ecosistemes, fins i tot en l’actual situació de Pandèmia. En realitat, la majoria de les persones del planeta ja estan en aquest camí.

Exemples que s’han esmentat durant el debat:

-Película Demain (2016) que recull experiències a tot el món, molt inspiradores en mobilitat, alimentació, energia, democràcia i educació.

-Documental Fairy tales of grothw (2020) de Pierre Smith Khanna, on es mostra el canvi de narrativa des dels anys 70 cap al “creixement sostenible”, un paradigma que mai no s’ha produït.

-Exemple d’iniciatives regeneradores:

Conferències TED Countdown

Atlas of The Future

Corporate Rebels, activistes a les organitzacions

Riders ètics (notícia RTVE)

Gestió del canvi i molt més: Fil a l’Agulla i Resilience Earth

Mapa de l’Economia Social i Solidària

Horts als terrats

The Old Mild

Repensar el turisme a la Cerdanya

Educació fora de les aules, School cooperatives a Badalona

Ignasi Bartomeus, investigador

Júlia Alcaraz, divulgadora

Defensa de drets: Sindicat de llogaters, SOS Costa Brava, GOB Mallorca, Xnet

Consum: Som Energia, Barcelona Energia

Empreses: La Fageda, Buurtzorg

***Si vols estar al dia de noves activitats, deixa el teu correu al web 9+1

--

--