Un reto para los movimientos ambientales es cómo alertar del mundo que viene sin causar rechazo, ampliando las adhesiones y estimulando el cambio de hábitos.

Dentro de las jornadas de la Xarxa per la Justícia Climàtica celebradas este julio en Can Masdeu, las entidades integrantes de Recuperem la ciutat organizamos un taller que pretendía aportar luces sobre esta cuestión.

Nacho Padilla, creativo con amplia experiencia en el sector de la publicidad empezó ubicando el problema de la comunicación sobre el cambio climático. Aquí tenéis el resumen:

Entremos en detalle de lo que nos explicó:

Provocar cambios tan fuertes en…


Aquest dijous 18 de Febrer hem celebrat un debat sobre Economia Regenerativa al canal de Youtube de la UPF; #debatUPFregeneration.

Perquè la gestió de la crisi del Covid ens marcarà el camí de la crisi climàtica, comprometent el nostre futur, hem cercat respostes a través d’un diàleg entre tres dones que representen la recerca, l’activisme i la dedicació professional als processos de transformació cap a la regeneració.

Marta Conde, investigadora de la UPF i presidenta de l’organització Research and Degrowth, Gemma Barricarte, activista de Fridays For Future i Érika Zárate, indígena quítxua canadenca i membre de la cooperativa Resilient Earth


Una cantidad inimaginable de recursos está a punto de llegar a manos de los estados de la Unión Europea a través de los fondos Next Generation (NGEU). Se trata de la mayor inyección de dinero público de la historia de Europa, 750.000 M € para paliar la crisis provocada por la pandemia del Covid e impulsar, bajo el paraguas de un Green New Deal, el cambio a una economía verde y resiliente.

Por la importancia del momento -quedan muy pocos años para que los trastornos del clima sean irreversibles con las consecuencias terribles que tendrá para la humanidad-, y por…


Primera de les cartes que Mercè Piqueras va enviar al meu fill Max quan va néixer ara fa 18 anys:

Hola Max,

Fa pocs dies pensava que ja devies ser a punt d’arribar a aquest món i em preguntava si trigaries gaire a fer-ho. Ara em pregunto com deu haver anat el viatge de sortida d’aquell indret on has viscut els primers mesos de la teva vida i quines deuen haver estat les teves primeres sensacions en un ambient que segurament t’haurà resultat estrany, potser fins i tot inhòspit, tan diferent d’aquell cau on no et calia fer cap esforç…


El temporal Gloria ha hecho que el mar nos devuelva toneladas de residuos. Seguramente nos lo merecemos pero hay responsables directos de haber puesto en circulación millones de envases y envoltorios de los que no se han preocupado jamás: las compañías que los añaden a sus productos.

Os animo a escribirles cartas como esta:

Vdm, 26/ 12/2019

Estimados Señores de X (en este caso yo la mandé a Rituals)

Me gustaría compartir con ustedes una inquietud creciente sobre el papel de empresas como la suya en el deterioro del medio ambiente y la lucha contra el cambio climático. …


Os propongo un viaje en el tiempo. Nos trasladamos 410 años atrás, un día como hoy Galileo Galilei apuntó al cielo con su telescopio y descubrió las lunas de Júpiter. Esto es lo que publicó en su famosa obra Sidereus nuncius

Y esto es lo que un programa de identificación de objetos celestes simula si le damos las mismas coordenadas de fecha y hora: Florencia, 13 y 15 de enero de 1610 a las 21:00h.


L’ecosistema comunicatiu ens condiciona, estiguem o no a les xarxes socials, siguem més o menys conscients de les ‘fake news’. El funcionament no és nou però s’ha tornat molt poderós gràcies a la tecnologia digital. Intentem entendre’l per sobreviure.

Sovint es diu que per prendre bones decisions s’ha d’aplicar la raó i deixar de banda les emocions, però ambdós processos van sempre molt units. L’error de Descartes, segons el neuròleg Antonio Damasio, és no adonar-se’n que el pensament, per ser veritablement efectiu, ha de ser guiat per les emocions. …


Les dones de RTVE van denunciar com encara els partits pensen en els mitjans públics en termes de control. La manipulació ja no és tolerable mentre creix la desconfiança. Segons un estudi de l’Institut Reuters del 2018, només un 43% dels ciutadans de l’Estat espanyol es creu la majoria de les notícies que rep.

La sensació és que els continguts interessats ​​dominen l’ecosistema comunicatiu i que informar-se per tenir opinió està només a l’abast de minories molt motivades o molt instruïdes. …


En el dia mundial del medi ambient, recordem que cal actuar local i globalment contra una minoria que no vol aturar el creixement absurd.

A pesar que Barcelona segueix liderant la majoria de rankings mundials com els d’organització de congressos, seu d’empreses tecnològiques, Top 100 del món, etc.. els lobbys locals, connectats globalment, i que viuen d’explotar la ciutat, no en tenen prou. “Estem a punt de perdre oportunitats” diuen, “necessitem guanyar més protagonisme” repeteixen per acabar sentenciant que la ciutat, pensada com una mercaderia, s’ha de promocionar més i millor… Els poders econòmics, amb la complicitat d’entitats locals, atien…


Podemos imaginar la escena en la que una joven de 17 años fue decapitada a manos de su pareja; o el momento en el que unos individuos destrozan el nuevo centro LGTBI de Barcelona al día siguiente de ser inaugurado. Lo que hay en la mente de estas personas no es ignorancia sino odio. La gente que vota, defiende o justifica partidos de extrema derecha son cómplices de estas acciones y nos equivocamos intentando educarles.

Cristina Ribas

Periodista, profesora de periodismo digital (UPF)

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store